Blog

Zonsondergang Sail Kampen 2018

Zonsondergang Sail Kampen 2018

Ondanks het feit dat ik, na het fotograferen van de vlootschouw aan het begin van Sail Kampen 2018, de buik even vol had van fotografie begon het de volgende avond toch te jeuken. Kijkend nar de lucht leek het wel eens een mooie zonsondergang te kunnen gaan worden en ben ik dus toch met mijn fotocamera en statief richting het stadsfront van Kampen gegaan.

Toen ik de stadsbrug van Kampen over liep om aan de overkant van de IJssel foto’s te gaan maken van het stadsfront viel het mij al op dat er een diep oranje gloed in de weerspiegeling van de ramen van de huizen zichtbaar werd. Direct toen ik aan de overkant van het water was aangekomen heb ik dan ook mijn camera uit de tas gehaald en op het statief neer gezet om er een foto van te kunnen maken. Er hing een wolkendek boven het stadsfront van Kampen dat aan de onderzijde oranje gloeide door het licht van de ondergaande zon. Aangezien een dergelijke gloed van korte duur kan zijn, en soms al heel snel weer weg is, heb ik dus gelijk even een foto gemaakt voordat ik verder ben gelopen naar de locatie die ik in gedachten had.

Na het maken van de oranje gloed boven het stadsfront van Kampen ben ik iets verder doorgelopen om mij tegenover het stadsfront ter hoogte van het van Heutzplein op te stellen. Op het van Heutzplein stond tijdens Sail Kampen 2018 namelijk een reuzenrad dat ‘s avonds verlicht was. Dit leende zich vanzelfsprekend erg goed voor het maken van een foto met lange sluitertijd. Met een lange sluitertijd zal de verlichting van het reuzenrad namelijk een ronde cirkel vormen en lijkt het reuzenrad snel rond te draaien. Ik heb bij het maken van de foto gebruik gemaakt van een 10 stops grijsfilter. Een grijsfilter werkt als een zonnebril en neemt een hoeveelheid licht weg. Grijsfilters zijn er in diverse gradaties en het door mij gebruikte 10 stops filter maakt het mogelijk om de sluitertijd met 10 stops te verlengen. Bijkomend voordeel is het feit dat het water glad wordt, er een mooie beweging in de wolken ontstaat en de kleuren van de zonsondergang intenser worden.

Nadat de zon was verdwenen heb ik nog even gewacht om een foto van het reuzenrad te kunnen maken in het zogenaamde blauwe uur. Dit is het moment direct na zonsondergang waarop de lucht nog even diepblauw is voordat hij zwart wordt. De diepblauwe lucht contrasteert prachtig met het kunstlicht van de ontstoken straatverlichting en in dit geval van het reuzenrad. Door het weinige licht wordt de sluitertijd sowieso langer, maar ik heb hier gebruik gemaakt van een 4 stops grijsfilter om een nog langere sluitertijd te kunnen realiseren.

Comments are closed.