Blog

Ganzen met jonge kuikens

Ganzen met jonge kuikens

In het Kamper stadspark lopen twee koppels grauwe ganzen met jonge kuikens. Eén koppel met drie kuikens en één koppel met zeven kuikens. Afgelopen Hemelvaartsdag begon de zon ‘s middags door te breken en ben ik naar het park toe gegaan om te kijken of ik de jonge ganzen misschien zou kunnen fotograferen.

Direct aan het begin van het park trof ik beide ganzen koppels met hun jongen. Ik had ook nog eens het geluk dat ze niet in het water zaten maar op het gras bezig waren. Ik kon op gepaste afstand dus mooi de jonge ganzen fotograferen. Op zeker moment kroop het hele stelletje kuikens van één van beide koppels weg onder de vleugel van moeder gans. Af en toe stak een kuiken haar (of zijn) kopje dan boven de vleugel uit wat zeer aandoenlijke plaatjes opleverde.

Het was echt leuk om deze foto’s te hebben kunnen maken. De jonge ganzen waren zeer aandoenlijk en tja, ze hebben een hoog knuffelgehalte. Waar ik later bij het verwerken van de foto’s achter kwam was het feit dat ik geen aandacht heb geschonken aan de sluitertijd van de foto’s. Ik heb op de diafragmavoorkeurstand gefotografeerd waarbij de camera dus zelf de sluitertijd bepaalt voor de juiste belichting. Dat gaat in de meeste gevallen wel goed, ware het niet dat ik voor diafragma F/11 had gekozen. Dit diafragma houdt in dat er een kleine opening is waar het licht doorheen kan en de camera dus langere sluitertijden gebruiken om toch een goede belichting te krijgen. Bij langere sluitertijden is het nagenoeg onmogelijk om scherpe foto’s te maken dus ik had beter een wat groter diafragma (lager F-getal) kunnen gebruiken om zo kortere sluitertijden te krijgen.

Comments are closed.