Blog

Een Tamron macrolens aangeschaft

Een Tamron macrolens aangeschaft

Enige tijd terug zag ik dat er macro opzetlensjes zijn die je, als een soort filter, op een standaard lens kunt schroeven. Met behulp van dit lensje kun je dan met een standaard lens macrofoto’s maken. De foto met de spin is bijvoorbeeld een foto die ik met de 18-55mm kitlens in combinatie met een opzetlensje heb gemaakt. Let wel, dit monster is nog geen halve centimeter groot!

Hoewel er met een opzetlensje dus zogenaamde macrofoto’s zijn te maken zaten er ook nadelen aan dit lensje. Je moet echt met de lens bovenop het onderwerp zitten wat bij vliegende insecten bijna al onmogelijk is. Een macrolens stond al wel een lange tijd bovenaan mijn verlanglijstje. Nieuw zijn deze lenzen nog wel prijzig dus was het opzetlensje een zeer betaalbaar alternatief. Al die tijd hield ik natuurlijk wel de advertenties voor macrolenzen op Marktplaats in de gaten. Ik ben in die tijd al wel eens met iemand in onderhandeling geweest over een dergelijke lens, maar deze wilde het onderste uit de kan. Deze persoon vroeg de hoofdprijs voor deze lens en dat was meer dan in mijn ogen redelijk was voor deze lens.

Ik wilde graag de Tamron 90mm macrolens met beeldstabilisatie hebben maar hield ook advertenties voor de Sigma 105mm macrolens in de gaten. Deze lenzen schijnen aan elkaar gewaagd te zijn en niet voor elkaar onder te doen. Nu had ik eens een keer gesprek met de cursusleider van de fotografiecursus die ik onlangs heb gevolgd over het feit dat ik graag een macrolens wilde hebben. Hij vroeg waarom ik er dan één met beeldstabilisatie wilde hebben omdat dit volgens hem bij macrofotografie toch ondergeschikt was. Volgens hem is het licht de belangrijkste factor bij macrofotografie en dan zou je ook zonder beeldstabilisatie goede foto’s kunnen maken.

Dit weekend stond er een advertentie op marktplaats van iemand uit mijn woonplaats die een Tamron 90mm macrolens zonder beeldstabilisatie aanbood. Via email gereageerd en ik heb de lens dezelfde morgen nog op mogen halen. In de middag ben ik natuurlijk even het stadspark in geweest om te proberen macrofoto’s te maken. Het waaide eigenlijk veel te hard om fatsoenlijke macrofoto’s te maken, zeker omdat je bij dit soort fotografie maar een kleine scherptegebied hebt. Toch heb ik nog wel een paar geslaagde foto’s kunnen maken voor zo’n eerste keer.

Mijn eerste ervaring met deze macrolens is zeer positief. Deze lens maakt erg goede foto’s en het is erg prettig en leuk om met deze lens te fotograferen. Ik denk dan ook dat ik hier nog veel plezier aan ga beleven.

N.B. de foto van het spinnetje is niet gemaakt met de Tamron 90mm macrolens maar met de Canon 18-55mm kitlens i.c.m. een macro opzetlensje.

Comments are closed.