Blog

Timelapse van de stadsbrug bij Kampen

Het is meer dan een half jaar terug dat ik voor het eerst heb geprobeerd een timelapse video te maken. Ik wilde wel weer eens een timelapse proberen te maken dus ben ik gisteren ruim voor zonsopgang op pad gegaan.

Ik heb de camera bij de IJssel opgesteld met uitzicht op de stadsbrug en het stadsfront van Kampen. Ik heb er bewust voor gekozen om de opgaande zon in de rug te hebben en een timelapse te maken van het stadsfront dat steeds meer door de zon in het licht zou worden gezet.

De camera heeft iets meer dan een uur zijn werk staan doen waarna ik de foto’s tot een timelapse video samen heb kunnen voegen. Dit is nog wel een intensief en tijdrovend klusje geweest omdat het filmpje behoorlijk last had van zogenaamd flikkeren. Dit flikkeren ontstaat door minieme verschillen in belichting van de foto’s onderling. Het komt vooral voor als de foto’s in de diafragma voorkeuze stand zijn gemaakt waarbij de camera zelf de sluitertijd bepaalt. In de volledige manuele stand, waarbij diafragma, sluitertijd en iso-waarde vast worden ingesteld kan er echter ook flikker optreden maar dit zal nooit zo erg zijn dan in een half automatische stand. Er bestaat software om dit flikkeren achteraf te compenseren maar dit is dus intensief en tijdrovend.

Comments are closed.