360 graden foto Playmobil VW camper

You spin me right round

Playmobil VW camper in 360°

Productfotografie is weer een aparte vorm van fotografie. Helemaal als je een 360° foto maakt waarop je het product helemaal rond kunt draaien en dus van alle kanten kunt bekijken.

Een 360 graden foto gemaakt van de Playmobil VW camper bus

Je kent ze waarschijnlijk wel, de foto’s in webshops waarop je een product rond kunt draaien waardoor je het van alle kanten kunt bekijken. Een dergelijke foto bestaat eigenlijk uit meerdere foto’s die je, als het ware een video, snel achter elkaar kunt bekijken waardoor er een soort van beweging ontstaat.

Het maken van een 360 graden foto is niet zo moeilijk, het vraagt alleen wat geduld. Om te beginnen heb je een draaiplateau nodig waar je het te fotograferen product op plaatst. Er zijn kant en klare draaiplateaus verkrijgbaar waarbij je zelfs, met behulp van een smartphone, het draaien en fotograferen volledig automatisch kunt laten doen. Met een beetje handigheid is een draaiplateau echter ook zelf te maken.

Ga met de muisaanwijzer (op een touchscreen met de vinger) op de afbeelding staan en versleep deze om de Playmobil VW camper 360° rond te draaien.

Ik heb voor de 360 graden productfoto van de Playmobil VW camper een zelf gemaakt draaiplateau gebruikt. Om 24 foto’s te kunnen maken heb ik de cirkel van 360 graden gedeeld door 24. Dit betekende dat ik om de 15 graden een markering op de rand van het draaiplateau heb aan gebracht. Een spijkertje direct aan de rand van het draaiplateau fungeerde als wijzer en zodoende kon ik het draaiplateau voor iedere foto 15 graden ronddraaien. Na 24 foto’s was het plateau dus precies één keer rond geweest.

Bij het maken van de foto’s is het belangrijk dat de camera op het exacte middelpunt van het draaiplateau is gericht. Hierna is het een kwestie van scherpstellen en zorgen dat de focus op manueel staat. De camera mag niet opnieuw gaan scherp stellen bij het nemen van een volgende foto want dan lijnen de foto’s niet meer met elkaar uit.

Het is ook belangrijk dat het onderwerp op het exacte middelpunt van het draaiplateau staat. Het onderwerp moet als het ware op zijn eigen exacte middelpunt ronddraaien om te vorkomen dat het in de uiteindelijke 360 graden foto van links naar rechts beweegt bij het ronddraaien.
Als laatste is het belangrijk dat de belichting van elke foto hetzelfde is. Dit betekent niet alleen dat de ISO waarde, sluitersnelheid en het diafragma van camera handmatig ingesteld moeten zijn. Ook het licht moet op iedere foto hetzelfde zijn en daarom kan het beste gebruik worden gemaakt van zogenaamde continu verlichting. Als er gebruik wordt gemaakt van een flitser kunnen er onderling kleine verschillen in belichting van de foto’s ontstaan die als flikkering terug te zien zijn in de uiteindelijke 360 graden foto. Uiteraard kunnen kleine verschillen in belichting wel aangepast worden in de nabewerking maar voorkomen is beter dan genezen.

Ik heb bij de 360 graden foto van het Playmobil VW busje nog iets extra’s gedaan. Ik heb namelijk ook het motorklepje aan de achterkant en de beide zijdeuren aan de rechterkant van het busje open laten gaan. Dit heb ik bereikt door op zeker moment het klepje en de deuren bij iedere volgende foto een klein beetje verder open te doen en weer te sluiten. Een soort van stop-motion gecombineerd met een 360 graden foto dus.

Het maken van de 360 graden foto heb ik gedaan met het programma ‘Spot Editor” van Webrotate 360 gedaan. Hier heb ik de 24 foto’s ingeladen en er een 360 graden productfoto mee gemaakt. Het programma biedt ook de mogelijkheid om er een animated GIF bestand mee te maken.

De foto's op deze website mogen niet zonder mijn voorafgaande schriftelijke toestemming verveelvoudigd, gekopieerd, gewijzigd, verspreid of gepubliceerd worden.