Portret

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Portret

Een portretfoto is meer dan alleen een foto van een gezicht. Een goed portret laat ook de persoon zien die van binnen zit.

Portretfotografie is een hele mooie vorm van fotografie die absoluut mijn interesse heeft, maar waar ik nagenoeg geen ervaring mee heb. Hierbij speelt niet alleen de belichting van het onderwerp een grote rol, maar de interactie tussen de persoon voor de lens en achter de lens is zeker een net zo belangrijke factor. 

Hoewel ik tot op heden weinig tot geen ervaring heb met portretfotografie lijkt het me erg leuk om meer mee te doen. Op het internet zijn legio voorbeelden te vinden die laten zien dat, als je het in de vingers hebt, schitterend werk kunt maken. Zo vindt ik het werk van de Engelse fotograaf Gavin Hoey erg mooi. Hij maakt regelmatig video’s voor het Youtube kanaal van Adorama waarin hij niet alleen leuke ideeën laat zien, maar ook laat zien hoe hij de belichting en de nabewerking van de foto’s doet.

Het juiste licht voor portretfoto’s

Bij portretfoto’s speelt het licht een hele belangrijke rol, zowel als er gebruik wordt gemaakt van flitslicht als ook bij natuurlijk licht. Bij het gebruik van flitslicht zijn er verschillende methodes om het licht te beïnvloeden door bijvoorbeeld gebruik te maken van softboxen of andere diffusers. Zo geeft hard licht een heel contrastrijk beeld met harde schaduwen, terwijl zacht licht juist een heel mooi diffuus beeld geeft zonder harde schaduwen. Het ligt er natuurlijk maar net aan wat jij, als fotograaf, wilt bereiken met het beeld voor welk licht jij kiest.

Ook bij natuurlijk licht is het belangrijk om op te letten hoe het onderwerp wordt belicht. Vooral bij zonnig weer is er sprake van hard licht waardoor er harde schaduwen worden gevormd. Om dit te voorkomen kan een persoon echter in de schaduw worden geplaatst, of er kan gebruik worden gemaakt van een reflector om licht terug te werpen, of van een diffusiescherm om het licht te filteren. 

Wil jij wel eens model staan voor portretfoto’s?

Ik zou graag wat meer willen doen met portretfotografie en ben daarom dan ook op zoek naar mensen die wel eens model willen staan. Als jij wel eens met me mee wilt gaan om wat portretfoto’s te maken zou ik dat graag van je horen. Ik zou graag eens wat meer willen oefenen en het levert jou misschien een paar leuke foto’s op. Doe gewoon even een berichtje en wellicht kunnen we eens een keer afspreken.

De foto's op deze website mogen niet zonder mijn voorafgaande schriftelijke toestemming verveelvoudigd, gekopieerd, gewijzigd, verspreid of gepubliceerd worden.