Over mij

Over mijzelf

Mijn verhaal

Deze hobby is voor mij gek genoeg niet begonnen met de liefde voor het vastleggen van de wereld om me heen, maar met de aanschaf met een oud Volkswagen busje.

Hoe ik in aanraking ben gekomen met fotografie

Het verhaal over mijn fotografie begint niet in mijn jeugd en begint ook niet met een fotocamera. Gek genoeg begint mijn kennismaking met de fotografie halverwege de jaren ’90 als ik een gebruikte Volkswagen bus aanschaf. Ik ben namelijk liefhebber van de oudere VW busjes (en dan de derde generatie in het bijzonder) en ik kocht toen mijn eerste VW bus, een zes jaar oude T3 dubbelcabine pick-up. Deze bus heb ik op het moment van schrijven overigens nog steeds in mijn bezit (hoewel deze al enige jaren stil staat en waarschijnlijk nooit meer op de weg zal komen)

Na enige tijd kreeg ik het idee om een website over mijn VW bus te maken en daar was ik natuurlijk foto’s voor nodig. Na eerst wat met een analoge camera te hebben gestoeid nam ik het besluit dat ik een digitale fotocamera wilde hebben. Die camera was een Fujifilm FinePix 1400 Zoom compact fotocamera. Deze camera beschikte over 3x optische zoom en 1.3 mega pixels en bood natuurlijk het geweldige voordeel dat ik de foto’s direct op de PC kon zetten en er dus ook direct over kon beschikken.

Na enkele jaren is de FinePix 1400 vervangen door een Fujifilm 2600 Zoom met 3x optical zoom en 2.0 megapixels. Ook deze is nog eens vervangen door de SP-600UZ van Olympus met 15x zoom en en 12 megapixels en die tevens beschikte over image stabilization. Ik heb me altijd prima met deze camera’s kunnen redden. Mijn website vroeg toch niet om fotografische hoogstandjes en de term compositie kwam niet in mijn woordenboek voor, dus dat ging prima.

De aanschaf van een echte spiegelreflexcamera

Op zeker moment begon het toch te jeuken en wilde ik toch eens foto’s van betere kwaliteit gaan maken. Ik had het idee dat een spiegelreflexcamera hier het benodigde gereedschap voor zou zijn en dat het daarmee wel goed zou komen. De aanschaf van een spiegelreflexcamera was geen probleem. Het zou een instapmodel gaan worden en ik twijfelde tussen de instapmodellen van Nikon en Canon, beiden met gelijkwaardige specificaties. In het algemeen adviseert men om een camera eerst echt in handen te nemen en daarbij lag de Canon mij persoonlijk beter in de hand. Dit gaf de doorslag en zo heb ik toen de Canon 1100D met 18-55mm kitlens aangeschaft. Ik miste hierbij eigenlijk direct de mogelijkheid om van wat meer afstand in te kunnen zoomen dus enige tijd na de aanschaf van de 1100D een gebruikte Canon 28-135mm lens er bij gekocht.

Zoals gezegd was de aanschaf van de spiegelreflexcamera geen probleem. Het maken van betere foto’s ging uiteraard niet zoals gehoopt. Ik kwam er al vrij snel achter dat een spiegelreflexcamera geen grote toverdoos is waar automatisch prachtige foto’s uit komen. Ik had me opgegeven voor een cursus bij een lokale fotograaf maar daar ben ik, door tijdgebrek, na één les al mee gestopt. Hierna heb ik dus de spiegelreflexcamera alleen maar op de automatische stand gebruikt wat dus niet echt een vooruitgang betekende ten opzichte van de eerder gebruikte compactcamera.

Ik weet niet meer waardoor het komt maar het is toch altijd blijven jeuken en enkele jaren geleden ben ik toch begonnen om te verdiepen in de fotografie. De 1100D is inmiddels ook al verleden tijd en na geruimte tijd met een 700D te hebben gefotografeerd, doe ik dat tegenwoordig met een Canon 80D. Ik ben op het moment van schrijven nog steeds bezig met een ontdekkingsreis op het gebied van fotografie. Ik snap bijvoorbeeld de relatie diafragma-sluitertijd-iso maar ben nog steeds aan het oefenen om hier creatief mee aan de slag te gaan in de praktijk. Onder het mom van ‘al doende leert men’ trek ik er regelmatig even op uit om foto’s te gaan maken. Hierbij maak ik diverse foto’s en ben ik ook nog aan het uitproberen welke soort fotografie ik het leukste vind en wat mij het beste ligt.

Mijn gemaakte foto’s uiteraard nog geen foto’s van hoog niveau maar het leek me leuk om ze toch op een website te plaatsen en een blog bij te gaan houden over mijn ontdekkingsreis. Ik hoop dus in de toekomst regelmatig verslag van mijn reis te kunnen doen en woord, maar vooral in beeld.

Photo taken by J.C. Douglas

De foto's op deze website mogen niet zonder mijn voorafgaande schriftelijke toestemming verveelvoudigd, gekopieerd, gewijzigd, verspreid of gepubliceerd worden.