Macro foto’s

Wie het kleine niet eert

Macrofotografie

Macrofotografie is een aparte vorm van fotograferen waarmee een hele nieuwe wereld open gaat en kleine dingetjes groots worden.

Macrofotografie is een bijzondere vorm van fotografie waarbij kleine onderwerpen groot in beeld gebracht kunnen worden. Deze vorm van fotografie wordt voornamelijk toegepast bij het fotograferen van bloemen en insecten. Macrofografie vraagt geduld, oefening en doorzettingsvermogen maar dan gaat er letterlijk een nieuwe wereld voor jou als fotograaf open.
0
Blauwe bloemetjes tegen een contrasterende groen gele achtergrond
0
Blokhoofdwesp met imposante kaken op het roze blad van een geranium
0
Drie bruine zwammetjes op een groen bemoste tak
0
Mooi tegen de achtergrond aftekenende libel
0
Groene libel op het roze bloemblad van een zonnehoed
0
Mooi licht op een trosje paddenstoeltjes
0
Streng met rupsen
0
Sneeuwklokjes met tegenlicht van de laagstaande zon
0
Sneeuwklokjes in het gouden zonlicht op de vroege morgen
0
Spin met als prooi een langpootmug
0
Spin met vlieg als prooi
0
Spin met gevangen zweefvlieg in zwart wit
0
Spinnetje met prooi in web
0
Klassieke rod met witte stippen paddenstoel
0
Behaarde vlieg op een stukje fruit
0
Groene vlieg met rode ogen op de rode bloem van een geranium
0
Vliegje op een zonnehoed in zwart wit
0
Macro foto van een wesp
0
Bruine zwammetjes op een donkere boomstronk met groen mos
1
Zweefvliegje op groene bladstengel
0
Zweefvlieg op witte bloem met gele stampers

Apparatuur voor macro fotografie

Om macrofoto’s te kunnen maken bestaan er enkele verschillende opties waarvan ik zelf ook enkele met wisselend resultaat heb uitgeprobeerd.

Als eerste bestaan er macro voorzetlenzen. Deze wordt, net als een filter, voorop de lens geschroefd. Hiermee wordt de minimale scherpstelafstand van de lens verkleind en kan er dichter op het onderwerp gefotografeerd worden. Nadeel is dat er een extra stuk glas op de lens wordt geplaatst waardoor de kwaliteit van het beeld iets achteruit gaat.

Tweede optie is het gebruik van tussenringen. Een tussenring wordt tussen de lens en de camera geplaatst en ook hiermee wordt de minimale scherpstelafstand van de lens verkleind. Tussenringen nemen wel licht weg en er zal dus meer licht nodig zijn om een foto te maken.

Derde optie is een omkeerring waarmee een lens achterstevoren op de camera geplaatst kan worden. Hiermee werkt de lens als vergrootglas en kunnen er ook macrofoto’s gemaakt worden. Ik heb hier zelf echter geen ervaring mee.

Laatste optie is het gebruik van een speciale macrolens. Deze lenzen kenmerken zich door een vast brandpunt, lichtsterkte en vergrotingsfactor van 1:1. Ik fotografeer zelf met de Tamron 90mm zonder beeldstabilisatie. Ik ben zelf erg content met de kwaliteit van deze lens. Ben je dan geen beeldstabilisatie nodig bij macrofotografie? Bij macrofotografie is er een erg klein scherptebereik dat het eigenlijk noodzakelijk is om vanaf statief te werken. Natuurlijk heb ik in het begin ook gedacht dat ik dat wel uit de hand zou kunnen maar dat heeft uiteindelijke alleen maar een hele hoop mislukte foto’s en veel frustratie opgeleverd.

Het verschil tussen zoomlens en macrolens

Veel telezoom lenzen beschikken over een zogenaamde macrofunctie. Deze lenzen verkleinen echter het beeld wat op de sensor wordt geprojecteerd terwijl een macrolens het beeld juist 1:1 op de sensor projecteert. Een macrolens projecteert een onderwerp van bijvoorbeeld 10x10mm ook daadwerkelijk 10x10mm op de sensor. Door de kleinere scherpstelafstand kunnen kleine onderwerpen met een macrolens dan ook beeldvullend gefotografeerd worden en zal dit met een zoomlens wat moeilijker zijn.

Macrolenzen hebben meest een vast brandpunt en zijn vaak lichtsterk wat betekent dat er ok creatief mee gefotografeerd kan worden. Met een macrolens zal er, in combinatie met een grote diafragma opening, eerder een mooie wazige achtergrond op de foto ontstaan dan met een zoomlens die minder lichtsterk is.

 

De foto's op deze website mogen niet zonder mijn voorafgaande schriftelijke toestemming verveelvoudigd, gekopieerd, gewijzigd, verspreid of gepubliceerd worden.