Morgenstond heeft goud in de mond

Morgenstond heeft goud in de mond

Kampen bij zonsopkomst

Het uur direct na zonsopkomst wordt 'Het gouden uur' genoemd. Dit is de tijd waarin het licht heel bijzonder en interessant is voor landschapfotografie en foto's van cityscapes.

Op Zaterdag 20 maart 2021 ging de wekker weer bijtijds. Met de cameratas en statief over de schouder ben ik richting de IJssel gelopen. Volgens de weersverwachting, en de verschillende weerapps was de kans op een mooie zonsopkomst aanwezig. Op het moment dat ik de deur uitging zag het dan ook veelbelovend uit en hing er inderdaad een wolkendek met hoge bewolking terwijl het in het Oosten helemaal open was. Toen ik bij de IJssel aan kwam bleek de bewolking echter verder het Westen te trekken en werd de lucht juist steeds helderder.

Nu bleek de gemeente het riet langs de IJssel vrij recent te hebben gemaaid wat betekende dat de krib stroomopwaarts ook kaal was. Die morgen heb ik mijn statief dus op die bewuste krib opgesteld om een paar foto’s van het IJsselfront van Kampen te maken. Direct na zonsopkomst bleek ook wel waarom dit bekend staat als het gouden uur. De stadsbrug en de Nieuwe Toren werden overspoeld met het gouden zonlicht waardoor de stad heel mooi afstak tegen de donkere bewolking die wegtrok.

0
Het stadsfront van Kampen met de steur op de IJssel bij de stadsbrug voor zonsopkomst
0
Zicht op de IJsselkade in Kampen met Bovenkerk en Koornmarktspoort rond zonsopkomst
0
Het IJsselfront van Kampen met de stadsbrug en Nieuwe Toren in het gouden zonlicht direct na zonsopkomst
De foto's op deze website mogen niet zonder mijn voorafgaande schriftelijke toestemming verveelvoudigd, gekopieerd, gewijzigd, verspreid of gepubliceerd worden.