Paarse heide op de Renderklippen Heerde

In nevelen gehuld

Paarse heide Renderklippen

Op de vroege zaterdagmorgen van 20 augustus 2022 heb ik, samen met een oude jeugdvriend, een bezoek gebracht aan de paars bloeiende heide op de Renderklippen bij Heerde

Medio augustus vorig jaar heb ik voor het eerst foto’s gemaakt van de heide die in bloei stond. Na een hele tijd er niet meer op uit te zijn geweest begon het toch weer te kriebelen nu de heide opnieuw in bloei stond. Zo gebeurde het dat ik op een zaterdag in augustus, samen met een oude jeugdvriend, om kwart voor zes ’s morgens bij de schaapskudde in Heerde stond. We hadden het idee om de Renderklippen te bezoeken en foto’s van de bloeiende heide bij zonsopkomst te gaan maken.

Toen we om zes uur de heide opliepen zag het er voor de zonsopkomst niet zo veelbelovend uit. Er hing een dik wolkendek dat ook niet weg leek te gaan rekken. We zagen echter wel een deken van nevel over de heide hangen dus dat bood wel een mooie setting.

We hebben er voor gekozen om de kant op te lopen waar er wat kleine hoogteverschillen waren. Op zeker moment begon het wat lichter te worden en begonnen de omstandigheden toch wel heel erg mooi te worden. De nevel zorgde, in combinatie met de hoogteverschillen, voor een hele mooie gelaagdheid in het landschap. Uiteraard hoop ik dit in mijn foto’s van de bloeiende heide te hebben kunnen vangen en u een indruk van deze magische ochtend te kunnen geven.

Nadat de zon zich begon te laten zien bleef de nevel nog heel even hangen. Omdat ik tegen de zon in heb gefotografeerd, en dus met tegenlicht te maken had, heb ik gebruik gemaakt van de bracketing functie op mijn camera. Dit om in de nabewerking meerdere belichting samen te kunnen voegen en zodoende een hoger dynamisch bereik te krijgen. Achteraf had ik waarschijnlijk beter gebruik kunnen maken van een ND filter. Het verschil tussen de donkere voorgrond en de, mede door de nevel, zeer lichte achtergrond was namelijk wel heel erg groot. Zo groot dat ik zelfs met meerdere belichtingen de lucht niet helemaal in de foto’s heb kunnen vangen.

Al met al ben ik best wel content met het resultaat van mijn foto’s van de bloeiende heide. Er zitten zeker een paar foto’s tussen waar ik erg trots op ben en waar ik, volgens mij, de sfeer van deze prachtige ochtend heb gevangen. Het was sowieso erg leuk om weer eens wat landschapsfotografie te hebben kunnen doen, en daarbij ook eens iets anders te fotograferen dan het stadsfront van Kampen.

0
Solitaire berk op paars bloeiende heide waar een deken van nevel over heen ligt
0
Nevelige heide
0
Bomen met op de achtergrond een deken van nevel over de bloeiende heide
0
Pad over de bloeiende heide waar een laag nevel over heen hangt
0
Nevel over de paarse heide met bomen op de achtergrond
0
Heuvels met paarse heide waar nevel boven hangt
0
Paars bloeiende heide voor een boom in nevel gehuld bij zonsopkomst
0
Paars bloeiende heide voor een aantal bomen met nevel eer achter waardoor de opkomende zon heen komt
0
Een pluk paars bloeiende heide voor een boom op zandvlakte bij opkomende zon
0
Zonlicht strijkt over bloeiende heide op zandvlakte Renderklippen Heerde
0
Zonsopkomst boven bloeiende heide op zandvlakte
0
Paarse heide met bomen op de achtergrond
0
Een aantal berkenbomen op een veld met paarse heide
0
Zandpad tussen de bloeiende heide met bomen op de achtergrond
0
Solitaire boom op een veld paars bloeiende heide

Bloeiende heide bij zonsondergang

Ik was de zaterdag ervoor ook al even naar de Renderklippen in Heerde gereden. Ik had het idee opgevat om de bloeiende heide bij ondergaande zon te gaan fotograferen. De zon zou deze avond om 22:00 uur ondergaan en daarmee heb ik me dus even lelijk vergist. Want de zon gaat dan misschien pas om tien uur onder, hij zakt al een uur eerder achter de bomen weg. Om negen uur ‘s avonds ging het licht dus al uit, en in plaats van de geplande anderhalf uur had ik nog meer 20 tot 30 minuten om wat foto’s te maken. Ik had dus ook geen tijd om composities te zoeken en heb in de korte tijd die ik tot mijn beschikking had snel even wat foto’s geprobeerd te maken.

0
Ondergaande zon werpt warm licht over de bloeiende heide op de Renderklippen bij Heerde
0
Het laatste zonlicht strijkt over de bloeiende heide voordat hij achter de bomen zakt
0
Ondergaande zon met warm strijklicht over een paars heideveld
0
Zondergang achter bomen met een heideveld op de voorgrond
0
Zonsondergang heideveld met bomenrij op de achtergrond en vrijstaande boom op de voorgrond
0
Heideveld met ondergaande zon en bomen op de achtergrond
0
Boom in een paars heideveld met een door de ondergaande zon oranje gloed in de lucht
0
Een paars heideveld met enkele bomen kort na zonsondergang
0
De foto's op deze website mogen niet zonder mijn voorafgaande schriftelijke toestemming verveelvoudigd, gekopieerd, gewijzigd, verspreid of gepubliceerd worden.