Tulpenvelden ook mooi zonder zon

Na regen komt niet altijd zonneschijn

Tulpen zijn ook mooi zonder zon

Op de avond van 1 mei 2021 heb ik, samen met twee andere hobbyfotografen, weer een bezoek aan de tulpenvelden gebracht. Helaas bleek de opgegeven weersverwachting niet uit te komen.

Op Zaterdag 1 mei 2021 ben ik ’s avonds, samen met twee andere fotografen uit Kampen, opnieuw naar de tulpenvelden in de omgeving van Urk gereden. De vooruitzichten waren namelijk goed en toen we rond zeven uur die avond vanuit Kampen vertrokken scheen de zon volop. Het leken dus ideale omstandigheden te worden om foto’s van de tulpenvelden te gaan maken bij zonsondergang.

Helaas zag de lucht er allesbehalve vriendelijk uit toen we via de N50 de Noordoostpolder in reden. Boven de polder was namelijk een donkergrijze dreigende lucht te zien die niet veel goeds voorspelde. Dit bleek ook nadat we de N50 af waren gegaan en we tussen Ens en Urk werden getrakteerd op een beste regenbui. We hadden de hoop om mooie foto’s van de tulpen te kunnen maken dan eigenlijk ook al laten varen.

Aangezien we toch al op in de buurt van de tulpenveld waren zijn we wel doorgereden en het gezegde is toch ‘Na regen komt zonneschijn’. De regen was dan wel overgetrokken toen we bij de tulpenvelden aankwamen, maar de zon liet zich helaas niet zien en moesten we het doen met dreigende Hollandse wolkenluchten. We waren er nu toch en hebben we er toch wat van proberen te maken en wat foto’s van de tulpenvelden na de overgetrokken regenbuien gemaakt.

Het was wel even doorbijten om wat foto’s van de tulpenvelden te maken. Het was niet alleen koud en nat, maar het veld was ook één groot modderbad. Allemensen, wat een blubber. Als je het statief neerzette zakte het direct een paar centimeter weg. Mijn schoenen waren ook onherkenbaar geworden door alle modder die er op aangekoekt zat. Eén van de fotografen, afkomstig uit Schotland en sinds enkele jaren woonachtig in Nederland, zei later die avond “We should have brought some Welly’s”.

Al met al toch nog een paar foto’s van de tulpenvelden kunnen maken. We kregen dan wel niet de gehoopte zonsondergang, maar ook met de donkere luchten zien de tulpen er wel fotogeniek uit. De regenbui die er net daarvoor over was getrokken heeft er ook voor gezorgd dat de kleuren van de tulpen wel heel mooi uitkomen. Nadat we overigens weer in de auto zaten en de polder uitreden op weg naar huis trok de lucht boven de polder helemaal open. Tja, dat zul je altijd zien.

Op dit moment staat nog steeds niet alles in bloei. Door de kou van de afgelopen tijd loopt ook de bloei van de tulpenvelden achter. Ik ga er dus vanuit dat zich in de komende twee weken nog wel een keer de gelegenheid voordoet om mooie foto’s van tulpen bij zondondergang te maken.

0
Paarse tulpen met wolkenlucht van net overgetrokken regenbui
0
Geel tulpenveld met wolkenlucht van net overgetrokken regenbui
0
Oranje tulpen in het veld met dreigende wolkenlucht
0
Tulpenveld met paarse tulpen en een donkere wolkenlucht
0
Paarse tulpen met spiegeling in het water van een regenbui
0
Mooi contrast tussen donkerblauwe avondlucht en geel tulpenveld
0
Blauwe avondlucht tegenover geel tulpenveld
0
Rood tulpenveld met één gele tulp
De foto's op deze website mogen niet zonder mijn voorafgaande schriftelijke toestemming verveelvoudigd, gekopieerd, gewijzigd, verspreid of gepubliceerd worden.